Szent László templom ifjúsági együttese

” Nem magamban hiszek, hanem abban amit csinálok!”

Jimmy Page

2018.

„Nyugalmat talál lelketek.” (Mt 11,30) mottóval 2018. december 20-án este taizéi imaóra volt a Barátok templomában, amit a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezett. A zenei hátteret a Szent László plébánia Szent László ifjúsági együttese biztosította ez alkalommai is.

Benedek Ramóna

Első Taizé – imaóra a Barátok Templomában 2018. szeptember 27-én, melyen a zenei szolgálatot a Nagyvárad – Újvárosi Szent László Római Katolikus Plébánia Szent László együttese szolgáltatta.
„Nyugalmat talál lelketek.“- (Mt 11,30) mottóval havonta szervez Taizé – imaórát a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Szent László Római Katolikus Liceum a nagyváradi Barátok Templomában.

2017.

Énekelj az Úrnak!

„Dicsérjétek dobbal és tánccal, dicsérjétek fuvolával és gitárral!
Dicsérjétek zengő cimbalommal, dicsérjétek búgó cimbalom hangjával! Minden élő dicsérje az Urat! Alleluja!” (Zsolt. 150, 4-5)

Együtt lenni jó, de együtt énekelni még jobb. S ha tesszük ezt Isten dicsőségére – magasztos és felemelő.
A Szent László templom ifjúsági kórusa és zenekara heti rendszerességgel próbál, minden csütörtökön, az esti szentmise után. Az év korábbi időszakában a kórus aktív tagjai voltak: Balajti Róbert (ütőhangszerek), Sergiu Bonat (billentyűs játék és ének), Hajnal-Hodgyai Ágnes (ének), Márton Benji (a vetítés beszerelése és vetítés), Márton Zsuzsa (ének) és Simó László (klarinét). Külön köszönet Balajti Róbertnek a dobfelszerelés és ütőhangszerek biztosításáért.
A folyamatosan fejlődő és bővülő, jelenleg szolgáló kórus tagjai: Balló Annamária (ének, kivetítés, csörgő hangszerek), Boros István (basszus gitár, ének), Gulyás Mónika (gitár, ének, szervezés), Iloc Judit (ének, furulya), Kenyeres Ancsa (ének), Tankó Veronika-Zita (ének). Rapa Erik (gitár, ütőhangszerek) jelenleg Marosvásárhelyen egyetemista, sajnos így ritkábban örvendeztet meg minket jelenlétével. Bernát Máté (gitár) most szokja a hangszerét és a csapatot, de már egyre többször hallatja gitárját. Legfiatalabb tagunk Gulyás Dóra, aki „háttérmunkásként” segíti tevékenységünket („vetítőmester” és babysitter). A közösséggé alakult ifjúsági együttesben az egymáshoz csiszolódást szolgálják a sokszor késő estékbe nyúló énekpróbák és próbákon kívüli közös programok.

Ez évi újdonság az énekszövegek kivetítése Pék Sándor plébános úr jóvoltából, így sikerült kiküszöbölni a nyomtatást, és „öko-kórussá” válni. Szekrényt is kaptunk a kisebb hangszerek, kották és énekszövegek tárolására. Köszönet illeti ezért is a gondos Sándor atyát.
A változó, fejlődő csapat próbál újat nyújtani a szentmise szövegéhez igazodó, hétről hétre frissülő énekrenddel. A repertoár széles: hagyományos és újabb keletű ifjúsági dalok, Taizé-énekek, kánonok. Nagyon örülünk, hogy az idősebbek is szeretettel jönnek a vasárnap délutáni ifjúsági gitáros misékre, de annak még jobban, hogy sokan énekelnek velünk együtt. Kórusunk nyitott, nagy szeretettel várjuk a fiatalos, énekelni szerető új tagokat is. Övéké az üres szék …

Tankó Veronika-Zita

2016.

Elemér vagyok. Mindig is élt bennem a vágy, hogy olyan emberekkel találkozzak, akik hasonló célok felé haladnak. Zenekart, mint minden tinédzser én is szerettem volna. Majd sikerült valamilyen formában, 3 évig zenéltem a Bazilikában az ifjúsági miséken, s kellő tanulás után, eljött az idő, hogy a Szent László templomba kerültem. Itt volt már ifjúsági mise, de csak 2-3 személy vitte. Boros István kiváló basszus gitáros, komoly zenei háttérrel, és Kribus Mónika kántor, befogadtak s elkezdődött a mostani korszak. Megjelent Rapa Erik, aki remek szóló gitárossá nőtte ki magát, s más egyházi zenekarban is hallatta játékát. Majd jöttek az énekes lányok Balló Annamária, aki a Bazilika nagykórusát is erősíti, Kenyeres Ancsa, aki eddig “titkolt” szép zenei hang, Dallos Cecilia, és Hajnal-Hodgyai Ágnes és nem utolsó sorban Gulyás Mónika aki ha kell énekel, ha kell gitározik. Több kevesebb tagcserével végül Lukács Zsolt maradt a dob és ütős hangszereknél. Nemrég pedig billentyűs játékával erősíti csapatunkat Dr. Sergiu Bonat, akinek szintén komoly zenei tapasztalata van.
Hétről hétre állunk a templom és Isten szolgálatában, próbákat tartunk s törekszünk egyre jobb minőségi zenét adni. Gazdag repertoárral rendelkezünk s e mellett igyekszünk figyelni az új és újabb dalokra .
Hálásak vagyunk, hogy együtt lehetünk a zenélésben és a dicsőítésben.